Den globale matkrisen – hva kan vi gjøre?

Som enkeltperson er det ofte lett å si fra seg ansvaret når en hører om globale problemer som økende populasjonsvekst og matmangel. Verden er jo så stor så hvilken forskjell kan vel vi utgjøre? Det er viktig å huske at som forbrukere kan vi ha stor innflytelse, en innflytelse som strekker seg mye lenger enn middagsbordet.

I boka «Full Planet, Empty Plates» skriver Lester Brown at det er tre årsaker til at vi nå har en økende etterspørsel etter mat; populasjonsvekst, økende velstand og biobrensel.

Populasjonsvekst

Den stadig økende befolkningsveksten gjør at den globale etterspørsel etter mat bare vil vokse seg større og større. Fortsetter verdens befolkning å vokse i den hastigheten den har i dag er det beregnet at vi vil overstige 9 milliarder mennesker innen 2050. Bare i kveld vil det være 219,000 flere munner å mette rundt middagsbordet.

Økende velstand

Med økt velferd kommer større forbruk, da spesielt av prosessert mat, kjøtt, meieriprodukter, egg og fisk. En kan se på det som vi mennesker klatrer opp i næringskjeden.  I vår del av verden så vi en slik utvikling da velstanden økte etter 2.verdenskrig.  I dag er denne trenden tydelig i de nyere industrialiserte landene som for eksempel Kina, som har oversteget den tidligere verstingen USA i forbruket av kjøtt (se Figur 1).

Figur 1
Når forbruket av slike produkter øker får vi en indirekte økning korn og andre avlinger. For å beskrive dette kan vi sammenligne det årlige kornforbruket per person i India og USA; i India hvor det spises lite kjøtt er dette forbruket på 172kg, mens det i USA er 635 kg (hele 4/5 er indirekte i form av kjøtt, melk og egg). Økt forbruk av kjøtt har også ført til økt etterspørsel av soyabønner fordi soya er mye brukt i kraftfor og fiskefor, også i Norge. Dette er et problem fordi det landet i verden som dyrker mest soya i dag er Brasil, hvor utvidelse av soyaekspansjonen truer de tropiske regnskogene og andre artsrike naturtypene der.

 

Biobrensel

Biobrensel er en relativt ny pådriver for den økende etterspørselen etter korn, men som likevel er verdt å nevne. I 2011 høstet USA totalt 400 millioner tonn korn, hvor av 127 millioner tonn (32 %) omgjort til etanol (se Figur 2). Det er derfor klart at biobrensel er med å sette en ekstra belastning på kornproduksjon, samt konkurranse om land.

Figur 2
Settes dette inn i en ligning, kan det som nevnes over plasseres på høyre side under «etterspørsel», mens på andre side kan vi sette «produksjon». Ideelt sett skulle det vært en likevekt mellom disse sidene, men faktumet er at det på venstresiden er flere begrensende faktorer som konkurransen om landområdet, vann og energi. På toppen av det hele har vi den globale oppvarmingen som klusser til ting enda mer, og som gjør det nødvendig å minske de negative effektene matproduksjonen har på miljøet.

Vi står dermed ovenfor noe som er blitt kalt «en tredelt utfordring»:

  • vi må møte den voksende etterspørselen som kommer fra en økende, og mer velstående befolkning,
  • vi må gjøre dette på en bærekraftig måte,
  • og vi må forsikre at de aller fattige ikke sulter.

Tidligere var svaret på økt etterspørsel å utvide områder som ble kultivert, men å utvide er vanskelig når land som tidligere kunne brukes til jordbruk mistes til urbanisering, ørkenspredning, jorderosjon og andre konsekvenser av jordbruk som er blitt drevet på ikke-bærekraftig vis. I tillegg er nødvendigheten for bevaring av biodiversitet og landområder en begrensende faktor for utvidelse.

Det er tydelig at mer mat nå må produseres på like store områder, helst mindre, noe som kalles «bærekraftig intensifiering». Det er nok nyvinninger innen teknologi som kommer til å bidra mest til dette, noe de fleste av oss ikke kan gjøre så mye med. Så hva kan vi gjøre?

Redusere avfall

I motsetning til i utviklingsland er det her lite som blir kastet av mat før maten når butikkene. Isteden er mengden mat som kastes i matforretningene, restauranter og i hjemmene våre latterlig (se Figur 3). Mye av årsaken ligger i vårt forhold til mat. De fleste av oss har for aldri opplevd fattigdom og matmangel. Mat har alltid vært så billig at vi ikke har lært oss nødvendigheten med å rasjonere og unngå avfall, det har streng tatt ikke vært nødvendig. Vi er så vant til at varene vi kjøper skal være i perfekt standard at det kastes med første avvik, både hjemme og i butikkene. Nye regelasjoner i matforretnings- og serviceleddet vil kunne redusere andelen av avfall betraktelig, men ingenting vil skje før vi som forbrukere forandrer forbrukerpresset. Vi kan se på matindustrien som et økosystem med et «top-down» design; hvor forbrukerne på toppen vil påvirke hva som skjer i de lavere nivåene.

Figur 3


Forandre hva vi spiser

Det sies at flere personer kan brødføs på mindre land dersom alle var vegetarianere siden kun er 10 % av energien i planter blir videreført til dyr. Dette fører til at ca. 1/3 av alle kornprodukter som produseres på verdensbasis går til dyrefor, noe som setter sterkt press på landområder og vannreservoarer. Likevel er ikke løsningen så «enkelt» som å si at all kjøttproduksjon er forferdelig og vi burde alle bli vegetarianere. I flere områder gresser ofte budskapet på områder som ikke har noen annen produktiv verdi for eksempel. Dette er tilfellet for norske sauer og geiter som tilbringer mye av sin tid i norske lyngheier. I tillegg er det stor forskjell i miljøbelastningen mellom type kjøtt. Her er storfe desidert verst; de kreves bl.a. 28 ganger så store landområder, 11 ganger mer vann og seks ganger så mye nitrogen enn annen type fe. I tillegg til å minke andelen kjøtt vi konsumerer bør vi derfor tenke over hvilken type kjøtt vi kjøper.

Det er absolutt ingen enkel løsning på matkrisen vi står ovenfor. Selv om jeg har min lit til fremtidige vitenskapelige og teknologiske innovasjoner ser jeg ikke dette som en grunn til å lene meg tilbake å la de som kan det ta seg av det. Vi som forbrukere har en unik mulighet til å være med å trekke matproduksjonen i mer bærekraftige baner, og den muligheten synes jeg vi har en plikt til å gripe.

Referanser

1. Brown, L.R. (2012). Full planet, empty plates: the new geopolitics of food scarcity. WW Norton & Company.

2. Eshel, G., Shepon, A., Makov, T. & Milo, R. (2014). Land, irrigation water, greenhouse gas, and reactive nitrogen burdens of meat, eggs, and dairy production in the United States. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111, 11996-12001.

3. Germiso, M. & Eldholm, V. (2008). Soya spiser skogen. Om hvordan økt norsk soyaforbruk ødelegger natur i Brasil – og om botemidler Framtiden i våre hender Fredensborgveien 24 G, N-0177.

4. Godfray, H.C.J., Beddington, J.R., Crute, I.R., Haddad, L., Lawrence, D., Muir, J.F. et al. (2010). Food security: the challenge of feeding 9 billion people. science, 327, 812-818.

6 kommentarer

  1. sondrel sier:

    Har selv skrevet om det samme temaet, dette er et tema som er svært viktig å ta opp! Menneskets befolkning har økt drastisk de siste årene, Men selv om dette har skjedd så har vi i større stand klart å fø de som trenger mat. Dette kan kanskje få folk til å tro at vi har kontroll på matproblemet, men dette er ikke tilfelle. Forskning viser at måten mennesket bruker jordbruket på, er kortsiktig og ødeleggende, og hvis vi fortsette på samme måte, vil det til slutt ikke være mer jord å dyrke på!

    • aashildi sier:

      Ja, dette er absolutt et kjempe interessant tema! Et tema som inngår i dette er den skeive fordelingen av ressurser i verden; for oss virker det ikke som det er noen matkrise, for vi frotser i mat til relativt lave priser. Andre steder i verden derimot lider fra høye matpriser, og med økte matpriser øker sultende mennesker. For familier i India og deler av Afrika er det blitt en selvfølge at det er dager i uken hvor familien ikke vil ha noe å spise, selv om begge foreldrene tjener penger. For faktumet er at det nå er en økning i sultende i verden, da også inkludert de som lider av «skjult sult».

  2. sirih sier:

    Veldig interessant tema!
    Trur du vi i den vestlige verden vil greie å legge om kostholdet vårt etter eigen vilje, eller trur du det først vil skje når vi eventuelt får ein situasjon der vi får eit mindre/anna utvalg i butikkane fordi landbruket må legge om og feks produsere meir grønsaker og mindre storfekjøtt?

    Personleg trur eg også vi har eit stort potensiale i å bli flinkare til å ete lokalt og sjølvprodusert. Til dømes er poteter og gulrøtter lette å produsere i Norge, og vi kan lagre dei sjølv gjennom ei heil vinter. Vekster som avocado og mango forventer vi at er tilgjenglig på nærbutikken, men med tanke på at desse er frakta over lange avstandar og overmodnar raskt vil eg tru at det er eit stort matsvinn av desse.

    • aashildi sier:

      Jeg er helt enig. Det å velge lokalmat er jo ikke bare bra i forhold til at maten er kortreist, men en er også med å støtte det lokale næringslivet.

      Personlig opplever at det er en trend nå for mer beviste valg for hva en kjøper i butikken. Dette kan ses på bl.a. utviklingen av utvalg av økologiske produkter i hyllene o.l. Jeg håper derfor at flere og flere, litt etter litt kanskje vil forandre på matvanene sine selv uten at det må framprovoseres av mindre utvalg/høyere priser o.l. Det kan nesten virke vanskeligere å prøve å gjøre en forskjell fra forhandlerenes side, for her vil jo ihvertfall ingenting bli gjort før det er nødvendig. Uansett interessant å se hva som kommer til å skje!

  3. kjetil sier:

    Interessant og informativt innlegg!
    Tror det kan hjelpe, i alle fall litt, om butikkene stiller seg om. Det å tilby, som sirih sier, kortreist mat, men også det at varer kan bli solgt selv om de ikke er «bra nok» til salg. Så hin dagen 20kg bananer bli kastet i vanlig restavfall, fordi de var litt for moden. Eg kunne personlig lagd masse god mat med litt overmodne bananer (Prøv bananpannekaker med havre 😉 ). Det er et alt for stort svinn i matbutikkene slik det er i dag, og føler som forbruker at det er langt mellom butikkene som tilbyr «u perfekte» varer.

    • aashildi sier:

      Så sant så sant. Da er det bare for oss å hive oss på når de faktisk tilbyr dette, som Bunnpris som tilbyr uperfekt frukt. Da viser vi at det er et marked for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *